lauantai 19. joulukuuta 2015

Käsi- ja taideteollisuusalan verkostopäivä Kalajoella 3.12.2015

Kylpylähotelli Sanin Maininkisaliin olivat tervetulleita kaikki asiasta kiinnostuneet, mutta erityisesti mukaan oli toivottu väkeä käta-alan koulutuksen piiristä ja yritysmaailmasta sekä käsi- ja taideteollisuusliiton henkilökuntaa.
Päivän puheenvuorot ja teemat olivat seuraavat
  • Mitä tulevaisuuden haasteita käta-alalla on?
  • Miten vastaamme haasteisiin/kuinka olemme vastanneet haasteisiin? 
  • Miten voisimme tehdä entistä enemmän yhteistyötä, kehittää alaa yhdessä ja kirkastaa alan imagoa?


Koulutuskuntayhtymän johtaja toivotti meidät tervetulleiksi pohtimaan, mitä on tulevaisuuden työelämä alueellamme ja mitkä ovat alueelliset mahdollisuudet ja vaatimukset sekä miten koulutuksella vastataan vaatimuksiin.

Opetushallituksen terveiset kiteytettyinä
  • keskittyminen laatuun
  • verkostoituminen muiden alojen kanssa (hyvinvointi, matkailu, kaupan ala)
  • uudet, pedagogiset menetelmät

ja näillä keinoilla selkeänä tavoitteena työllistyminen.

Opetushallitus myös haastoi kentän väkeä yhteistyöhön koulutuksen rakenteiden uudistamisessa, päällekkäisyyksien poistamisessa ja ketteryyden lisäämisessä työelämän suuntaan. Myös opetussuunnitelma”kielen” ja käta-alan tutkintonimikkeen ajanmukaistaminen nostettiin esille – samalla esitettiin kutsu käta-alan kehittämispäiville Saloon 9.2.2016.

Lahden ammattikorkeakoulun TKI-johtajan ajatusten pohjalta vir- ja tt-ohjaajien toiminta voisi tulevaisuudessa olla ”muotoiltua hyvinvointia – taitamista tietämisen perustana”.


Kainuun ammattiopiston kulttuurialan opettajan kommenttipuheenvuorossa ”yritys muodostaa amiksen ytimen”, jossa olennaista on opiskelijan yrittäjämäisen asenteen omaksuminen sekä yhteistyötaitojen kehittäminen. Kun ydinajatuksena on aito kohtaaminen, opiskelijat ovat ”oikeissa töissä” ja opettajat antavat tilaa/mahdollisuuden oppimiseen ja ohjaavat tarpeen mukaan.

Taito Keski-Suomi ry:n toiminnanjohtaja määritteli osaamista ohjaajana seuraavasti:
”Ohjaajan tärkein ominaisuus on osata iloita ohjattavansa tekemisestä/onnistumisesta (kuin omastaan).”

Nuoret yrittäjät käsittelivät puheenvuoroissaan materiaalien, muotoilun ja käsityön laadun merkitystä sekä verkostoitumisen tärkeyttä. He pitivät tärkeänä rohkeutta ”elää unelmaansa”, sinnikkyyttä ja luottamusta omaan osaamiseen. He myös heittivät haasteen eri alojen järjestöille suomalaisen muotoilun ja käsityön arvostamiseen huomionosoitusten ja palkintojen hankinnassa.

Käta-alan koulutuksen merkitystä ja tehtävää yhteiskunnan, elinkeinoelämän ja yksilön näkökulmasta pohti päätöspuheenvuorossaan Piippolan vs. rehtori Hannele Siekkinen. Uusia, raikkaita avauksia kaivataan koulutuksessakin, jotta perinne eläisi ajassa ajanmukaisena.


Meidän vir-ohjaajaopiskelijoiden tehtävänä oli pitää keskustelun lomassa työpaja ”Pienesti, näppärästi ja sievästi”. Parhaimmillaan – ja tiiviimmillään – paja oli cocktailtilaisuus, jossa lasin sijasta pieni ompelutyö kädessä vaihdettiin ajatuksia.





Teksti: Katja Haaraniemi
Kuvat: Sinikka Ojala

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti